Mobiliseren

Een veelgebruikte techniek binnen de fysiotherapie en manuele therapie is mobiliseren. Mobiliseren heeft als doel een gewricht beter te laten bewegen en/of voor pijnvermindering te zorgen.

arm mobiliseren


Het kan gebeuren dat door een blessure of gipsperiode een gewricht niet meer zo soepel beweegt als voorheen of dat bewegen pijnlijk is. Een fysiotherapeut helpt de functie herstellen door het gewricht met speciale technieken te bewegen. Dit kan op meerdere manieren gebeuren: passief, actief of geleid actief.

Passief en actief mobiliseren

Mobiliseren is passief als de patiënt niks doet. Het lichaamsdeel of gewricht is ontspannen en wordt door de therapeut bewogen. In het geval van actief mobiliseren gaat het om oefeningen waarbij de patiënt het gewricht zelf in beweging brengt. Een combinatie tussen deze twee vormen is ook mogelijk. De fysiotherapeut of manueel therapeut helpt mee terwijl de patiënt het gewricht actief beweegt. Dit is geleid actief mobiliseren.

Technieken

De manier waarop gemobiliseerd wordt, kan per therapeut verschillen. Dit hangt af van de opleiding die gevolgd is. Zo zijn er meerdere visies op mobiliseren waardoor technieken van elkaar afwijken. Het doel is echter wel hetzelfde. Soms wordt gebruik gemaakt van hulpmiddelen zoals een tractieband. Daarmee wordt een gewricht makkelijker in een bepaalde positie getrokken.

Een manipulatie is ook een vorm van passief mobiliseren. Hierbij wordt een korte snelle beweging met het gewricht gemaakt waarbij een ‘knakje’ gehoord en/of gevoeld kan worden.

Oefeningen

Meestal is mobiliseren alleen niet genoeg om van de klachten af te komen. Om die reden wordt bijvoorbeeld aangeraden oefeningen te doen.

Maak hier eenvoudig een afspraak met een fysiotherapeut.


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Behandelmethoden

Bekijk hier alle onderwerpen.

arm mobiliseren

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF