Knieblessure
Voetbal

Knieblessures komen veel voor bij voetbal. Niet alleen omdat het een contactsport is, maar ook omdat voetbal snelle bewegingen vraagt van de voetballers. Dit kan vervelende knieblessures tot gevolg hebben. We zetten de meestvoorkomende voetbalblessures van de knie op een rijtje en geven advies over wat je het beste kunt doen met je knieblessure.

pijnlocatie knie


We maken een onderscheid tussen acute en niet-acute knieblessures. Acute blessures ontstaan in één keer tijdens de de training of de wedstrijd. Er is dan een duidelijk ontstaansmoment aan te wijzen. Is dat niet het geval, dan is de blessure mogelijk ontstaan gedurende een langere periode. Dit noemen we een niet-acute knieblessure.

Acute knieblessures

Vooral acute knieblessures zijn gevreesd bij voetballers. Dit kan namelijk leiden tot het langdurig niet kunnen voetballen. Vaak ontstaat een acute knieblessure zonder dat direct contact is met een tegenstander. Een knie wordt dan verdraaid, bijvoorbeeld tijdens het wegdraaien bij een tegenstander of tijdens een landing waarbij de speler ‘door de knie gaat’.

Na een acute knieblessure is doorspelen vaak niet mogelijk. Indien er sprake is van direct vocht in de knie, het niet meer kunnen belasten of iets hebben voelen knappen, is het advies direct te stoppen.

Kneuzing
Als je knie geraakt wordt door een tegenstander, dan ontstaat er bijna altijd in meer of mindere mate een kneuzing. Dit wordt soms zichtbaar op de huid in de vorm van een blauwe plek. Een kneuzing gaat meestal vanzelf weer over.

Kruisbandblessure
De meest bekende acute knieblessure bij voetbal is het scheuren van de voorste kruisband. De voorste kruisband is een band midden in het kniegewricht. Hij zorgt samen met de achterste kruisband voor stabiliteit in de knie. De meeste voorste kruisband rupturen (scheuren) worden geopereerd. De revalidatie van een voorste kruisband ruptuur is lang en duurt tussen de negen en twaalf maanden. De revalidatie van een voorste kruisband ruptuur zonder operatie duurt ook enkele maanden tot een jaar. Dit is erg afhankelijk van vele factoren.

Meniscusblessure
In de knie komen de botten van het scheenbeen en het heupbeen bijelkaar. Tussen de botten bevinden zich twee schijfjes. Het schijfje dat aan de binnenkant van je knie zit is de binnenste meniscus. Het schijfje aan de buitenkant is de buitenste meniscus. Bij een meniscusblessure beschadigt de binneste en/of de buitenste meniscus. Dit kan onder andere pijn in de knie veroorzaken tijdens het maken van draaibewegingen.

Kniebandblessure
Aan de binnenkant en de buitenkant van de knie zitten de kniebanden. De kniebanden geven net als de kruisbanden stabiliteit in de knie. Pijn aan de binnekant van de knie kan duiden op een blessure aan de binnenste knieband. Pijn aan de buitenkant van de knie kan van de buitenste knieband afkomstig zijn.

Unhappy triad
In sommige gevallen kan een combinatie van de voorste kruisband, binnenste meniscus en binnenband beschadigen. De zogenoemde unhappy triad.

Niet-acute knieblessures

Knieblessures bij voetbal kunnen ook zonder een duidelijk ontstaansmoment optreden. Dit als gevolg van overbelasting of het niet juist herstellen van een eerdere knieblessure.

Klachten rond de knieschijf
Het patello-femoraal pijnsyndroom is een voorbeeld van een niet-acute blessure die klachten rond of onder de knieschijf (patella) geeft. Dit is een blessure die vooral voorkomt bij jongere voetballers. De beweeglijkheid van de knieschijf speelt hierbij een belangrijke rol. Kinderen in de groei kunnen hier ongemak door krijgen. De beweeglijkheid van de knieschijf wordt namelijk voor een groot gedeelte bepaald door de spieren die vastzitten op de knieschijf. Door de groei en veel sporten kan een disbalans in deze spieren ontstaan. De knieschijf kan dan niet goed meer meer bewegen en dat leidt tot pijnklachten.

Klachten rond de kniepees
Pijn die net onder de knieschijf gevoeld wordt in de buurt van de kniepees, kan verschillende oorzaken hebben. Bij een jumpers knee is de kniepees aangedaan. Als de pijn op de knobbel net onder de kniepees zit, dan kan dit duiden op Osgood-Schlatter. Dit wordt voornamelijk gezien in de groei.

Meniscusklachten
Klachten aan de binnenste en buitenste menicus kunnen ook geleidelijk ontstaan. Soms komt dit omdat de kwaliteit van de menisci achteruit gaat als we ouder worden of omdat de knie langdurig verkeerd belast wordt. In dit geval spreken we van degeneratief meniscusletsel.

Behandeling van enkelblessures

De behandeling van knieblessures is afhankelijk van het soort blessure. Andere belangrijke aspecten voor behandeling zijn het ontstaansmechanisme en de locatie van de pijn. Een fysiotherapeut kan je hierbij helpen. In veel gevallen is het noodzakelijk om na de blessure een oefenprogramma te volgen. Hiermee wordt de knie weer sterk en is de kans om opnieuw geblesseerd te raken kleiner.

Doe de zelfcheck

Heb je last van een knieblessure? Doe dan de zelfcheck en ontdek wat de oorzaak van je knieklachten kan zijn.


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Voetbalblessures

Bekijk hier alle onderwerpen.

pijnlocatie knie

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt ยป

© copyright 2025 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF