Bovenbeenblessure
Voetbal
Blessures aan het bovenbeen komen veel voor bij voetbal. De bekendste bovenbeenblessure is de hamstringblessure, maar ook andere blessures komen regelmatig voor in de bovenbenen.

Bij een bovenbeenblessure is het belangrijk om eerst te achterhalen wat voor blessure je hebt en hoe deze is ontstaan.
In het bovenbeen bevinden zich drie belangrijke spiergroepen die regelmatig bij blessures betrokken zijn. Deze spiergroepen zijn de quadriceps femoris (voorzijde bovenbeen), de hamstrings (achterzijde bovenbeen) en de adductoren (binnenzijde bovenbeen). De locatie van de klachten kan dus al iets vertellen over de blessure die je hebt.
Een blessure kan in één keer ontstaan, dit noemen we een acute blessure. Bijvoorbeeld wanneer de pijn er in één keer in schiet tijdens het aanzetten voor een sprint of wanneer je een trap tegen het bovenbeen krijgt. Blessures kunnen echter ook geleidelijk ontstaan. Geleidelijke blessures beginnen vaak met weinig klachten die langzaam steeds erger worden.
Acute bovenbeenblessures
Acute blessures aan het bovenbeen tijdens het voetbal zijn voornamelijk de spierkneuzing, ook wel ‘ijsbeentje’ genoemd, en de spierverrekking.
Spierkneuzing
Een spierkneuzing ontstaat door een harde botsing tegen het bovenbeen. De spier is direct pijnlijk en voelt stijf. Door het bewegen trekt de pijn geleidelijk weg waardoor het meestal wel mogelijk is door te voetballen. Wanneer de training of voetbalwedstrijd afgelopen is en de spier rust heeft gehad, voelt deze stijver en pijnlijker dan daarvoor. De spier weer in beweging brengen is dan pijnlijk, eenmaal aan het bewegen wordt de pijn minder.
Spierverreking
Een verrekking van de bovenbeenspier ontstaat meestal tijdens het aanzetten van een sprint of een trap tegen de bal. Risicofactoren voor het oplopen van een verrekking zijn: vermoeidheid, spierzwakte en spierdisbalans van de bovenbeenspieren.
Een voorbeeld van een veelvoorkomende spierverrekking is de hamstringblessure. De hamstrings is een spiergroep aan de achterzijde van het bovenbeen. Hamstringblessures zijn kenmerkend voor voetballers. Ze komen veelvuldig voor en geven vaak langdurig klachten.
Liesblessure
De liesregio is het gebied aan bij de overgang van de buik naar het been, uitlopend naar de schaamregio en binnenzijde van het bovenbeen. Een blessure aan de lies kan uitstralende pijn aan de voorzijde van het bovenbeen geven. Het probleem zit dan in de lies, maar de pijn wordt op een andere plaats (ook) gevoeld. Liesblessures kunnen zowel acuut als geleidelijk ontstaan.
Geleidelijke bovenbeenblessures
De volgende geleidelijke blessures worden regelmatig gezien bij voetbal.
Verkalking
In sommige gevallen wordt kalk gevormd na een spierkneuzing. De bloeding die ontstaat bij een kneuzing wordt door het lichaam omgezet in kalk, men spreekt dan van myositis ossificans.
Het is niet duidelijk waarom dit gebeurt. Risicofactoren hiervoor zijn: de ernst van de kneuzing en het onjuist behandelen van een kneuzing. Warmte en massage zijn niet aan te raden in de acute fase. Als de knie in buiklig twee tot drie dagen na een spierkneuzing niet ver genoeg kan buigen, kan dat een indicatie zijn voor het ontwikkelen van myositis ossificans.
Spierpijn
Spierpijn is een veelvoorkomende klachten na het voetballen. Het bovenbeen geeft meestal de meeste spierpijnklachten. Hierbij is de gehele quadriceps en/of hamstring regio pijnlijk.
Peesontsteking
Een pees zit aan het begin en einde van een spier. Via de pees hecht een spier vast op het bot. Pezen kunnen onstoken raken en voor pijnklachten zorgen. Pijnklachten die geleidelijk ontstaan gedurende langere tijd kunnen wijzen op een peesontsteking. Als de pees die net boven de knie aanhecht ontstoken is, dan spreken we van quadriceps tendinitis.
Heup impingement
Bij een heup impingement is er sprake van een inklemming in de heup tussen de heupkop en de heupkom. De klachten ontstaan meestal als gevolg van het herhaaldelijk belasten de heup in extreme situaties. Bijvoorbeeld het veelvuldig en krachtig maken van draaibewegingen in de heup.
Uitstralende pijn
Problemen in de rug kunnen ook uitstralende pijn in het bovenbeen geven.
Behandeling van bovenbeenblessures
De behandeling van bovenbeenblessures is afhankelijk van de blessure. Andere belangrijke aspecten voor behandeling van bovenbeenklachten zijn het ontstaansmechanisme en de locatie van de pijn. De exacte plek van de pijn na een spierkneuzing of spierverrekking is meestal goed aan te wijzen. In veel gevallen is het noodzakelijk om na de blessure een oefenprogramma te volgen. Hiermee wordt het been weer sterk en is de kans om opnieuw geblesseerd te raken kleiner.
Doe de zelfcheck
Heb je last van een bovenbeenblessure? Doe dan eerst de zelfcheck en zoek uit wat de oorzaak van je bovenbeenklachten kan zijn.
Deel dit artikel:
Gerelateerde onderwerpen
- Acute spier- en peesblessures
- Blessures voorkomen
- Enkelblessure
- Hamstringblessure
- Heupblessure
- Knieblessure
- Liesblessure
Bekijk hier alle onderwerpen.


Op zoek naar een fysio?
Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!
Fysiotherapie in de buurt »