Loopband
Een loopband is een fitnessapparaat dat ontworpen is om in een binnenruimte hardlopen en wandelen na te bootsen. Het apparaat heeft een beweegbaar loopoppervlak, handvatten en een bedieningspaneel.

Hoe ziet een loopband eruit?
De meeste loopbanden hebben een groot loopoppervlak dat is bekleed met slijtvast materiaal. Het loopoppervlak bevindt zich op een platform dat in hoogte verstelbaar is. Aan de voorkant is er een bedieningspaneel om de informatie over de training, zoals snelheid, hartslag, afstand en tijd in te stellen en af te lezen.
Moderne loopbanden hebben vaak extra functionaliteiten, zoals valbeveiliging, ingebouwde speakers, ventilatoren, houders voor waterflessen en tablets, en aansluitingen voor smartphones. Sommige loopbanden hebben zelfs een ingebouwde beeldscherm/televisie.
Wie gebruiken er een loopband?
Loopbanden vind je in elke fysiotherapiepraktijk en fitnesscentrum, maar ook bij mensen thuis. Ze bieden een veilige en gecontroleerde trainingsomgeving, zonder dat je naar buiten hoeft. De snelheid en helling van het loopoppervlak zijn eenvoudig instelbaar waardoor de intensiteit van de training aanpasbaar is.
Loopbanden in fitnesscentra of bij mensen thuis worden gebruikt voor het verbeteren van de conditie, om af te vallen of voor andere gezondheidsdoelen. Het is een goed alternatief voor buiten wandelen of hardlopen. Bijvoorbeeld als het slecht weer is of als je niet uit huis weg kunt of durft.
In de fysiotherapiepraktijk is het lopen op de loopband vaak onderdeel van een revalidatieprogramma. Het is een effectieve manier voor het trainen van de loopvaardigheid en het uithoudingsvermogen van patiënten. Ook is de loopband ideaal om de hardlooptechniek en prestaties te verbeteren.
Bij deze revalidatietrainingen wordt vaak gebruikgemaakt van een professionele revalidatieloopband. Deze loopbanden hebben onder andere verstelbare armsteunen die de patiënt extra ondersteuning bieden tijdens het lopen. Daarnaast is het mogelijk om speciale tests en metingen uit te voeren tijdens het lopen. Zo krijgt de fysiotherapeut een beeld van hoe het met iemands conditie gesteld is of hoe ver iemand (pijnvrij) kan lopen of rennen.
Een fysiotherapeut zet de loopband bij veel patiënten in, bijvoorbeeld:
- Na een operatie, zoals een nieuwe heup of kruisbandoperatie.
- Na een ongeluk.
- Etalagebenen als gevolg van een doorbloedingsprobleem.
- Neurologische problemen die leiden tot loopstoornissen, bijvoorbeeld hersenletsel, Parkinson en zenuwuitval.
- Na een breuk of andere beenblessure.
- Als onderdeel van valpreventietraining.
- Het analyseren van het looppatroon.
- Het verbeteren van de conditie en/of (hardloop)prestatie.
Wat zijn de voor- en nadelen van lopen op een loopband?
Er zijn verschillende voor- en nadelen aan het lopen op een loopband ten opzichte van buiten lopen.
Voordelen:
- Lopen op een loopband is in sommige gevallen veiliger dan buiten lopen. Dit omdat je niet te maken hebt met de afleiding van verkeer, gladheid of ongelijke oppervlakken die kunnen leiden tot blessures of valpartijen.
- Een loopband biedt de mogelijkheid om de helling en snelheid in te stellen, zodat je je training kan afstemmen op je individuele behoeften. Dit is nuttig als je traint voor een specifieke wedstrijd of als je bepaalde spiergroepen wilt versterken.
- De omstandigheden tijdens het lopen op een loopband zijn beter te controleren (weer, temperatuur, afstand, snelheid, verkeer etc.). Als de omstandigheden telkens hetzelfde zijn, dan zijn trainingen beter met elkaar te vergelijken en is het makkelijker bij te houden hoe het met de voortgang gaat.
- Op een loopband kun je stoppen wanneer je wilt.
Maar er zitten niet alleen maar voordelen aan lopen op een loopband. Sommige mensen vinden het (de eerste keer) eng om op een loopband te lopen. De band gaat door en je kunt dus niet ineens stoppen met lopen, want dan struikel je. Daarnaast is er nog een aantal andere redenen om niet alleen maar binnen op een loopband te lopen.
Nadelen:
- Binnen lopen is mentaal niet erg stimulerend. De omgeving verandert niet waardoor er ook weinig afleiding is. Je bent volledig op jezelf aangewezen.
- Buiten heb je het voordeel van een steeds veranderende omgeving.
- Bij lopen op een loopband is de ondergrond altijd hetzelfde. Er is weinig ruimte om een zijstap te maken. Je moet dus goed op je passen letten.
- Buiten krijg je de kans tot het verkennen van meerdere verschillende soorten terreinen. Een training wordt hierdoor uitdagender en meer afwisselend.
- De loopband is minder geschikt om abrupte tempowisselingen, zoals tussentijdse sprintjes, uit te voeren.
- Binnen lopen vraagt om voldoende zuurstof en ventilatie en dat kan in kleinere ruimtes een beperking zijn.
- Buiten lopen zorgt voor natuurlijk licht en frisse lucht. Dit draagt bij aan het welzijn en de algehele gezondheid.
Deel dit artikel:
Gerelateerde onderwerpen
Bekijk hier alle onderwerpen.


Op zoek naar een fysio?
Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!
Fysiotherapie in de buurt ยป