Bètablokkers
Bètablokkers zijn geneesmiddelen voor de behandeling van aandoeningen zoals hoge bloeddruk en hartproblemen. Ze worden zo genoemd omdat ze de schadelijke werking van stresshormonen in het lichaam blokkeren.

Wat zijn bètablokkers?
Bètablokkers zijn medicijnen die de werking van de hormonen adrenaline en noradrenaline in het lichaam beïnvloeden. Deze hormonen spelen een belangrijke rol bij de regulering van onder andere de hartslag en bloeddruk.
Toepassingen van bètablokkers
Bètablokkers worden voor verschillende aandoeningen voorgeschreven. De meest voorkomende toepassingen zijn:
- Hoge bloeddruk (hypertensie). Bètablokkers verminderen de kracht van de hartslag en ontspannen de bloedvaten, waardoor de bloeddruk daalt.
- Angina pectoris (hartkramp). Voor patiënten met pijn op de borst als gevolg van zuurstof tekort in de hartspier, kunnen bètablokkers het aantal en de ernst van pijnaanvallen verminderen. Dit doen zij door de zuurstofbehoefte van het hart te verminderen.
- Hartritmestoornissen. Bètablokkers vertragen en reguleren een onregelmatige hartslag. Hierdoor vermindert het risico op een hartinfarct.
- Hartfalen. Soms worden bètablokkers voorgeschreven aan patiënten met hartfalen. Hierbij pompt het hart te weinig bloed door het lichaam. Door de pompfunctie te verbeteren, verlaagt de belasting op het hart.
- Migraine. Bètablokkers kunnen helpen bij het voorkomen van migraineaanvallen.
- Stress en angst. Lichamelijke klachten door stress en angst, zoals trillen en een verhoogde hartslag, zijn met bètablokkers te verminderen.
Mogelijke bijwerkingen
Hoewel bètablokkers effectief zijn bij de behandeling van verschillende aandoeningen, zijn er ook mogelijke bijwerkingen om rekening mee te houden. Enkele van die bijwerkingen zijn:
- Ademhalingsproblemen. Kortademigheid, hoesten of benauwdheid doordat de luchtwegen vernauwen. Hierdoor kan ook verergering van astma of COPD optreden.
- Lage bloeddruk (hypotensie) en een te lage hartslag. Dit kan leiden tot duizeligheid, hoofdpijn, vermoeidheid en flauwvallen.
- Koude handen en voeten. Dit komt door een verminderde bloedtoevoer naar de ledematen.
- Slaapstoornissen. Sommige mensen ervaren slapeloosheid of levendige dromen bij het gebruik van bètablokkers.
- Gewichtstoename en te lage bloedsuikerspiegel (hypoglykemie). Bètablokkers kunnen zorgen voor veranderingen in de stofwisseling en een toename van het lichaamsgewicht.
- Maskeren van tekenen van lage bloedsuikerspiegels (hypoglykemie). Bij diabetespatiënten kunnen bètablokkers de symptomen van lage bloedsuikerspiegels maskeren. Hierdoor is het soms moeilijker om een hypoglykemische toestand te herkennen.
- Depressie, angst, nachtmerries of hallucinaties. Deze problemen ontstaan door beïnvloeding van de stemming of de hersenfunctie.
- Erectiestoornissen of verminderd libido. Dit is een gevolg van een verstoring van de seksuele functie.
Let op!
Het gebruik van bètablokkers is over het algemeen veilig en effectief, maar alleen onder toezicht van een medische professional. Die past de dosering aan op de behoeften van de patiënt. Het stoppen met bètablokkers moet geleidelijk gebeuren op voorschrift van een arts.
Deel dit artikel:
Gerelateerde onderwerpen
- Antibiotica
- Bloedverdunners
- Botox
- Corticosteroïden
- Diclofenac
- Ibuprofen
- Naproxen
- Omeprazol
- Pantoprazol
- Paracetamol
- Spierverslappers
- Tramadol
Bekijk hier alle onderwerpen.


Op zoek naar een fysio?
Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!
Fysiotherapie in de buurt »