Tremor
Ongecontroleerd beven en trillen
Een tremor is het ongecontroleerd beven en trillen van een of meer lichaamsdelen. Dit wordt meestal veroorzaakt door een probleem in de hersenen of het zenuwstelsel en kan voorkomen bij verschillende aandoeningen. Een tremor komt het vaakst voor in de handen, maar kan ook in andere delen van het lichaam optreden, zoals het hoofd, de stembanden of de benen. Tremoren wisselen in ernst, van kleine trillingen tot meer uitgesproken schudden.
Oorzaken van tremoren
Er zijn verschillende oorzaken waardoor tremoren ontstaan:
- Onbekende oorzaak. De essentiële tremor is de meest voorkomende vorm van tremor en kan op elke leeftijd ontstaan. De precieze oorzaak hiervan is onbekend. Vaak is er sprake van erfelijke aanleg en komt deze dus ook bij familieleden voor.
- Ziekte van Parkinson. Een belangrijk kenmerk van de ziekte van Parkinson is een schuddende hand. De oorzaak is een tekort aan het stofje dopamine in de hersenen.
- Hersen- (cerebellaire) schade. Deze tremor treedt op door schade aan het cerebellum (de kleine hersenen) als gevolg van een beroerte, tumor of andere neurologische aandoening.
- Overige ziekten. Bijvoorbeeld suikerziekte, multiple sclerose (MS) of een stofwisselingsziekte.
- Vergiftiging. Sommige giftige stoffen zorgen voor tremoren wanneer je deze binnenkrijgt.
- Psychische oorzaak. Sommige tremoren ontstaan door psychologische factoren, zoals stress of angst.
- Alcohol of medicatie. Overmatig alcoholgebruik of bepaalde medicijnen kunnen tremoren veroorzaken.
Verschillende soorten tremoren
Naast verschillende oorzaken zijn er ook verschillende soorten tremoren te onderscheiden. De meest voorkomende soorten zijn:
- Rusttremor. Deze treedt op als het lichaamsdeel in rust is en verdwijnt bij beweging. Het komt vaak voor bij de ziekte van Parkinson en beïnvloedt meestal de handen, armen, benen of kin.
- Actietremor. Bij het uitvoeren van een doelgerichte beweging, zoals schrijven, eten of drinken steekt deze tremor de kop op. Het gaat vaak samen met een essentiële tremor en beïnvloedt meestal de handen, armen, hoofd of stembanden.
- Houdingstremor. Het aannemen of vasthouden van een bepaalde houding, zoals het uitstrekken van de armen, gaat gepaard met trillen. De houdingstremor komt vaak voor in combinatie met een essentiële tremor en beïnvloedt meestal de handen, armen of hoofd. De tremor verdwijnt meestal wanneer het lichaamsdeel in rust is.
- Intentionele tremor. Deze tremor treedt op bij het naderen van een doel, zoals het aanraken van een voorwerp. Het wordt erger naarmate men dichter bij het doel komt. Het komt vaak voor bij MS en beïnvloedt meestal de handen, armen of benen.
- Flapping tremor. Bij een flapping tremor beginnen de handen en armen te ‘flapperen’ wanneer deze worden uitgestrekt. Deze tremor is het gevolg van hersenschade, een stofwisselingsziekte of wanneer de lever of nieren stoppen met werken.
- Orthostatische tremor. Bij deze tremor is het lastig om stevig te (blijven) staan. Van de buitenkant is dit niet of nauwelijks te zien. Het is niet bekend wat hier de oorzaak van is.
Hoe beïnvloedt een tremor het dagelijks leven?
De gevolgen van een tremor op het dagelijks leven wisselen sterk van persoon tot persoon. Dit is onder andere afhankelijk van de ernst van de tremor, wanneer deze optreedt en wat iemand in zijn dagelijks leven doet aan activiteiten, werk en hobby.
Een tremor kan moeilijkheden veroorzaken bij activiteiten zoals lopen, fietsen, eten, douchen, tandenpoetsen, werken op de computer, koken en sociale interacties. Mensen met een (ernstige) tremor kunnen zich door schaamte, of het onvermogen om activiteiten uit te voeren, ook geïsoleerd en somber voelen.
Behandeling van een tremor
De behandeling hangt af van het soort tremor, de ernst ervan en de onderliggende oorzaak. In overleg met de huisarts of neuroloog wordt gekeken naar de meest geschikte behandeling. Voorbeelden daarvan zijn:
- Medicatie. Voor sommige soorten tremoren bestaan medicijnen die de klachten verminderen. Afhankelijk van de diagnose zijn dit bijvoorbeeld bètablokkers, dopamineverhogers, kalmeringsmiddelen of botoxinjecties.
- Diepe hersenstimulatie. Dit is een operatie waarbij elektroden in de hersenen worden geplaatst om de tremor te controleren. Deze methode wordt vaak gebruikt bij de ziekte van Parkinson.
- Fysiotherapie. Helpt bij het verbeteren van spierkracht, coördinatie en balans.
- Ergotherapie. Helpt bij het aanpassen van de leefomgeving en het gebruik van hulpmiddelen voor dagelijks functioneren.
- Goede zelfzorg. Beter omgaan met stress, voldoende slaap, beperken van alcohol en cafeïne, stoppen met roken en ontspanningstechnieken kunnen helpen bij het verminderen van tremoren. Ook hierbij is hulp van een deskundige, zoals een psycholoog, mogelijk nodig.
Deel dit artikel:
Gerelateerde onderwerpen
- Astma
- Botbreuken
- Bronchitis
- COPD
- Coronavirus
- Discopathie
- Fracturen
- Gescheurde enkelband
- Hernia
- Heupdysplasie
- Hielspoor
- Hoge bloeddruk
- Holvoeten
- Hypermobiliteit
- Impingement syndroom
- Incontinentie
- Ischias
- Kippenborst
- Krakende gewrichten
- Lage rugpijn
- Liespijn
- Longemfyseem
- Longontsteking
- Nekhernia
- Obesitas
- Overbelasting
- Peesontsteking
- Platvoeten
- Rugpijn
- Sarcopenie
- Scapula alata
- Slijmbeursontsteking
- Soorten botbreuken
- Spiercontusie
- Spierkramp
- Spierpijn
- Spierreuma
- Spierverrekking
- Spit
- Spondylose
- Tendinopathie
- Tractus iliotibialis frictie syndroom
- Trechterborst
- Versleten heup
- Versleten knie
- Verzwikte enkel
- Vocht in de enkel
- Vocht in de knie
- Zwevende rib syndroom
Bekijk hier alle onderwerpen.

Op zoek naar een fysio?
Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!
Fysiotherapie in de buurt »