Sporten met spierpijn
Wel of niet sporten met spierpijn?
We kennen allemaal dat gevoel wel; een paar dagen last van spierpijn na het sporten. De eerste dag lijkt het soms wel mee te vallen waardoor je denkt dat de training van de volgende dag wel door kan gaan. Maar dan komt de spierpijn toch nog op de tweede dag aanzetten. Wat kun je dan het beste doen? De training afzeggen of toch sporten met spierpijn?

Om deze vraag te beantwoorden zullen we eerst eens kijken wat spierpijn is. Vervolgens kijken we in hoeverre sporten met spierpijn verantwoord is.
Wat is spierpijn?
De meeste sporters hebben weleens spierpijn na het sporten. Ondanks veel wetenschappelijk onderzoek, is nog niet precies bekend wat spierpijn is. De onderzoekers hebben hier verschillende ideeën over.
Vaak wordt verzuring of melkzuur als oorzaak genoemd. Maar dat is het niet. Onderzoek wijst namelijk uit dat het ontstane melkzuur al een uur na het sporten is afgebroken. Melkzuur ontstaat wanneer spieren in korte tijd veel energie nodig hebben. Deze energie wordt in het lichaam vrij gemaakt zonder zuurstof. Hierdoor ontstaat de afvalstof melkzuur (lactaat). Voornamelijk de intervaltrainingen of tegenwoordig de HIIT (High intensity interval trainingen) zijn hier bekend om.
Momenteel wordt gedacht dat spierpijn komt door kleine beschadigingen in de spieren. Spierpijn krijg je vaak door een training te doen waar het lichaam nog niet aan gewend is. De spieren zijn op dat moment nog niet aangepast aan de gevraagde training. Dit kan zowel komen door duur- als krachttraining. Duurtraining wil zeggen, training gericht op lange tijd dezelfde beweging doen. Denk hierbij aan hardlopen of wielrennen.
Vaak voel je een uur na het sporten al stijvigheid in de spieren. Dit is een teken dat je de volgende dag spierpijn kan verwachten. De spierpijn kan zelfs pas na 48 uur optreden. Dit wordt verlate of vertraagde spierpijn genoemd.
Is spierpijn gevaarlijk?
Nee, de beschadigingen die ontstaan zijn niet gevaarlijk. Het zijn zo’n kleine beschadigingen dat er niks kapot gaat. Door de kleine beschadigingen reageert het lichaam met een goed herstelproces. Dit proces zorgt ervoor dat de beschadigingen worden gerepareerd. Het lichaam maakt het zo goed, dat je daarna sterkere spieren krijgt. De volgende training ben je daardoor sterker. Het lichaam past zich snel aan. Als er tenminste niet te lange tijd tussen de twee trainingen zit. Bij teveel rust zal deze winst weer verdwijnen. Het lichaam zal geen energie stoppen in dingen die niet gebruikt worden. Als je dit wil voorkomen zal je soms gedwongen worden een keuze te maken of je gaat sporten met spierpijn.
Wel of niet sporten met spierpijn?
Je kunt wel sporten als je spierpijn hebt. Behalve dat het helemaal niet fijn voelt. De kleine beschadigingen kunnen geen kwaad. Het is niet altijd verstandig om met spierpijn op dezelfde manier door te trainen. Wanneer je door de pijn niet goed kan bewegen, kunnen andere problemen ontstaan. Ook kun je door de pijn niet het beste uit de training halen. Dan is het slimmer om te wachten totdat de ergste pijn weg is.
Maar spierpijn is dus geen reden om helemaal niet te sporten. Door een te lange rustperiode zal de trainingsprikkel weer verdwijnen. Dan blijf je na elke training spierpijn houden.
Wat kun je doen als je spierpijn hebt?
Wetenschappelijk gezien is er geen behandeling die spierpijn tegengaat. Wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar massage, ijsbehandeling, compressie, eiwitten eten, rekken en voedingssupplementen. Maar er is geen bewijs dat het werkt.
Dit wil niet zeggen dat je er geen voordeel bij kan hebben. Probeer wat voor jou werkt en wat goed voelt. In beweging blijven is vaak wel het beste. Al is het maar om het gevoel van stijfheid tegen te gaan. Door te blijven bewegen, zorg je voor de beste doorbloeding van de spieren. Doorbloeding stimuleert het herstel.
Wanneer je krachttraining doet, kun je gewoon trainen met spierpijn. Zorg er dan voor dat je de spieren traint die geen pijn doen. Of ga juist zwemmen of fietsen. Ook als je na een hardloopwedstrijd spierpijn in de benen hebt, kun je trainen. Wandelen, rustig joggen, fietsen of zwemmen zijn dan goede hersteltrainingen. Zo kun je toch sporten met spierpijn.
Hoe voorkom je spierpijn?
Spierpijn voorkom je door regelmatig te trainen. Als je maar één keer per week traint, kan je elke keer spierpijn hebben. Dit komt doordat de hersteltijd te lang is. Wanneer je twee of drie keer in de week gaat trainen, zal je minder spierpijn hebben.
Daarnaast is het belangrijk om je sport op te bouwen op een manier die bij je past. Je hebt geen spierpijn nodig om beter te worden. Als je iedere keer heftige spierpijn hebt, train je te zwaar. Je spieren mogen stijf en klein beetje pijnlijk zijn de dag erna. Probeer een balans te zoeken.
Conclusie
Ja, je kunt sporten als je spierpijn hebt. Maar pas je training hierop aan. Ga andere spieren trainen of train niet maximaal. Een goede balans tussen beweging en rust zorgen voor het beste herstel van het lichaam.
Deel dit artikel:
Gerelateerde onderwerpen
Bekijk hier alle onderwerpen.


Op zoek naar een fysio?
Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!
Fysiotherapie in de buurt ยป