Peesontsteking lies
Een peesontsteking in de lies is een aandoening in de overgang tussen de spieren en het bot. Deze overgang noemen we de pees. Een overvloed aan bewegingen met de heup kan leiden tot kleine scheurtjes in de pees. Deze scheurtjes zorgen voor de kenmerkende pijn en stijfheid. Het herstel van een peesontsteking verloopt vertraagd omdat pezen nauwelijks bloedvaten bevatten en dus maar beperkt herstelstoffen kunnen opnemen.

De lies is een regio waar grote spieren vanuit het bovenbeen en de buikspieren samenkomen. Een spiergroep in de liesregio die relatief vaak ontstoken is, bestaat uit de adductoren. Deze spieren hebben een gezamenlijke functie om het been binnenwaarts te bewegen. Ze zijn daarnaast zeer belangrijk om balans te verzorgen bij staan en lopen.
Hoe ontstaat een peesontsteking in de lies?
Een peesontsteking in de lies is bijna altijd het gevolg van overbelasting. Deze overbelasting kan plotseling (acuut) ontstaan, waarbij een enkele beweging met een te grote trekbelasting zorgt voor schade aan de pees. Echter, in de praktijk is dat veel vaker het gevolg van een langdurige (chronische) overbelasting van de pees. Dit ontstaat bij te lang, te vaak of te intensief dezelfde bewegingen maken.
Sporten waarbij een peesontsteking in de lies relatief vaak voorkomt, zijn schaatsen, wielrennen, atletiek en voetbal. Andere risicofactoren die mogelijk bijdragen aan het ontstaan of aanhouden van liesklachten zijn (aangeboren) standsafwijkingen, zoals een beenlengteverschil, of een algemene disbalans tussen omliggende spiergroepen.
Wat zijn de symptomen van een peesontsteking in de lies?
Kenmerkend aan een peesontsteking in de lies is pijn die optreedt tijdens lopen of staan op een been. Deze pijn is tevens oproepbaar bij het tegen elkaar aandrukken van de benen, hierbij worden de adductoren aangespannen. Een ander symptoom is stijfheid in de liesregio, dit voornamelijk bij het opstaan in de ochtend of na een periode van rusten.
Hoe wordt een peesontsteking in de lies vastgesteld (gediagnosticeerd)?
Om de klachten in kaart te brengen zal de huisarts of fysiotherapeut een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Dit, uitgebreid met een aantal specifieke testen, zal naar alle waarschijnlijkheid voldoende informatie geven om een peesontsteking in de lies vast te kunnen stellen. Bij het stellen van de diagnose is het belangrijk een onderscheid te maken tussen verschillende vormen van liespijn.
Bij twijfel kan de huisarts ervoor kiezen om beeldvormend onderzoek in het ziekenhuis uit te laten voeren. Een röntgenfoto zal hoogstwaarschijnlijk voldoende uitkomst bieden.
Hoe wordt een peesontsteking in de heup behandeld?
Bij de behandeling van een peesontsteking in de lies is het van belang om allereerst een goed beeld van de oorzaak te hebben. Eerste behandeladvies is, zoals altijd bij peesontstekingen, gedoseerd rusten en waar mogelijk de pijnlijke plek koelen.
Bij een chronische disbalans in omliggende spiergroepen is het uitermate belangrijk om hier ook de nodige aandacht voor te hebben. Denk hierbij aan oefentherapie om de buikspieren, rugspieren en bovenbenen beter in balans te krijgen. Een behandeltraject onder begeleiding van een fysiotherapeut is zeker aangeraden.
De fysiotherapeut kan waar nodig naast oefentherapie ook andere behandelinterventies toepassen zoals shockwave, diepe dwarse fricties en taping.
Deel dit artikel:
Gerelateerde onderwerpen
- Peesontsteking bovenarm
- Peesontsteking bovenbeen
- Peesontsteking duim
- Peesontsteking elleboog
- Peesontsteking enkel
- Peesontsteking hand
- Peesontsteking heup
- Peesontsteking knie
- Peesontsteking onderarm
- Peesontsteking pols
- Peesontsteking schouder
- Peesontsteking voet
Bekijk hier alle onderwerpen.


Op zoek naar een fysio?
Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!
Fysiotherapie in de buurt ยป