Peesontsteking duim
Een peesontsteking aan de duim is een reactie van de pees op overbelasting. Hierbij raakt de pees beschadigd en geïrriteerd. Als gevolg van deze irritatie zwelt de pees op en wordt bewegen van de duim moeilijker en pijnlijk.
Wat is de oorzaak van peesontsteking aan de duim?
Een peesontsteking aan de duim ontstaat vaak door een overbelasting van de spieren rondom de duim. De opkomende technologie rondom de smartphones vormt een sterk toenemend risico op handblessures. Hierbij is voornamelijk de duim kwetsbaar voor overbelasting door herhaaldelijke bewegingen.
Andere mogelijke oorzaken van een peesontsteking aan de duim zijn onderliggende aandoeningen zoals Morbus de Quervain of reuma.
Wat zijn de symptomen van een peesontsteking aan de duim?
Bij een peesontsteking aan de duim is pijn aan de duimzijde van de hand de meest voorkomende klacht. Daarnaast kan de basis van de duim er rood en/of gezwollen uitzien. Door deze zwelling kan de duim warm aanvoelen en is de beweging vaak beperkt.
Het gebruik van de duim zal in geval van een peesontsteking bemoeilijkt worden. Zelfs het vasthouden van een pen tussen duim en wijsvinger kan als pijnlijk worden ervaren.
Hoe wordt de diagnose peesontsteking aan de duim vastgesteld?
Door de kenmerkende verschijnselen is een peesontsteking aan de duim door de huisarts of fysiotherapeut - in de meeste gevallen - goed te herkennen. Een lichamelijke inspectie, eventueel uitgebreid met specifieke testen, zal volstaan om een peesontsteking vast te stellen.
In het geval van twijfel kan de huisarts overwegen om beeldvormend onderzoek te laten doen. Hierbij zal een echografie voldoende aanvullende informatie bieden voor de diagnose van een peesontsteking van de duim.
Hoe wordt een peesontsteking aan de duim behandeld?
Afhankelijk van de ernst en duur van de ontsteking en de medische voorgeschiedenis zal er in eerste instantie gekozen worden voor een conservatieve, niet-operatieve behandeling.
Het is uiteraard belangrijk om de belasting op de duimpezen waar mogelijk te verminderen, hiervoor kan het verstandig zijn om een duimspalk te dragen.
Belangrijk is om zelf al te starten met het nemen van voldoende rust en het verminderen van bewegingen die de ontsteking provoceren. Dat vermindert de ontstekingsverschijnselen. Daarna is het belangrijk om de duimspieren weer sterker te maken. Om dit geleidelijk te trainen is het aan te raden om dit onder begeleiding van een fysiotherapeut te doen.
Deel dit artikel:
Gerelateerde onderwerpen
- Peesontsteking bovenarm
- Peesontsteking bovenbeen
- Peesontsteking elleboog
- Peesontsteking enkel
- Peesontsteking hand
- Peesontsteking heup
- Peesontsteking knie
- Peesontsteking lies
- Peesontsteking onderarm
- Peesontsteking pols
- Peesontsteking schouder
- Peesontsteking voet
Bekijk hier alle onderwerpen.

Op zoek naar een fysio?
Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!
Fysiotherapie in de buurt ยป