Enkelbrace

Een enkelbrace is bedoeld om enkelverzwikkingen te voorkomen. De enkelverzwikking is de meest voorkomende blessure bij sporters. Maar ook mensen die niet sporten kunnen een enkel verzwikken. Een enkelbrace wordt gebruikt als behandeling na een enkelververzwikking om de enkel rust te geven. Ook kan de enkelbrace gebruikt worden ter voorkoming van het opnieuw verzwikken van de enkel. Na een enkelverzwikking is de kans op herhaling namelijk vele malen groter.

enkelbrace


Wat is de beste behandeling na een enkelverzwikking?

De best bewezen behandeling na een enkelverzwikking zijn tape, een enkelbrace en een oefenprogramma. Al deze behandelingen verlagen het risico op het krijgen van nieuw enkelletsel. Hoge schoenen, rekoefeningen en inlegzolen zijn niet bewezen ter voorkoming van enkelverzwikkingen.

Er is veel bewijs dat een enkelbrace helpt bij het voorkomen van enkelverzwikkingen in de sport. Toch wordt een enkelbrace niet door iedereen gedragen. Dit komt omdat een enkelbrace niet altijd lekker zit. En sporters vinden het een “gedoe” om elke keer een brace om te doen. Ook heerst er nog steeds de gedachte dat een enkel ‘lui’ wordt van het dragen van een brace. Dat blijkt niet waar te zijn. Spieren worden niet lui door het dragen van een brace.

Enkelbrace of stabiliteitstraining van de enkel?

Uit onderzoek blijkt dat een enkelbrace de minste kans op herhaling van enkelverzwikking geeft. Dit wil niet zeggen dat stabiliteitstraining niet goed is. Ook stabiliteitstraining vermindert de kans op het opnieuw verzwikken van de enkel. De behandeling is daarnaast ook heel persoonlijk en zal altijd afgestemd moeten worden aan de belasting die de enkel te verduren krijgt.

Hoe lang moet een enkelbrace gedragen worden?

Tot een jaar na de verzwikking wordt het dragen van een enkelbrace geadviseerd tijdens het sporten. Dit wil vaak zeggen dat het gebruik van een enkelbrace juist langer moet dan nu meestal gedaan wordt. Met name het herstel van enkelbanden kan al tot een jaar duren.

Welke enkelbrace is het beste?

Alle enkelbraces waarbij extra verstevigingen aanwezig zijn, zijn goed ter voorkoming van nieuw enkelletsel. Deze versteviging kan ook in de vorm van een elastische band. Dit is bijvoorbeeld bij de zogenoemde compressie braces het geval. Toch zit er veel verschil in. De verschillen zitten hem vaak in draagcomfort en functie. Een voetballer moet meer enkelfunctie hebben tijdens het schieten. Ook is het voor voetballers belangrijk dat de bal nog steeds correct geschopt kan worden. Zonder dat dit pijn doet op de enkel of dat de bal door de vorm van de enkelbrace een andere kant op gaat.

Er zijn verschillende soorten enkelbraces:

  • Compressie brace.
  • Veterbrace.
  • Semi-regide brace (een brace met kunststof verstevigingen aan de zijkant(en) van de enkelbrace).


Welke enkelbrace goed is, is vaak persoons- en sportafhankelijk. Voetballers dragen over het algemeen het liefst een compressie brace. Dit komt door het draagcomfort en dat de brace het schieten met een bal niet belemmert. Volleyballers geven vaker de voorkeur aan een veterbrace. Een veterbrace is stijver en geeft hierdoor meer stabiliteit dan een compressie brace. Een volleyballer heeft de voeten niet nodig om de bal te spelen zoals bij voetbal. Hardlopers kiezen ook het liefst de compressie brace. Dit komt doordat hardlopers ook meer beweeglijkheid en minder stabiliteit in de enkel nodig hebben dan volleyballers.

Vraag een fysiotherapeut om je te adviseren welke brace het beste bij jou past.


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Braces

Bekijk hier alle onderwerpen.

enkelbrace

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2025 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF