Ik heb last van migraine. Wat kan ik er tegen doen?
Maandag 30 december 2024 om 13:57
Migraine is veel meer dan een heftige hoofdpijn, het is een complexe hersenaandoening die wordt gekenmerkt door een hevige terugkerende hoofdpijn. Naast de hoofdpijn kan je ook erg misselijk worden, extra gevoelig zijn voor prikkels als geluid, licht en geur en soms ook problemen hebben met zien door flikkeringen in je gezichtsveld. Voor mensen die hier last van hebben kan het een grote impact hebben op hun dagelijks leven, zowel op werk, thuis als met sociale activiteiten. Helaas is migraine nog niet te genezen, maar is er welbehandeling mogelijk.
Wat veroorzaakt migraine?
Hoewel de exacte oorzaak nog niet bekend is, denken onderzoekers dat mensen met migraine gevoeliger zijn voor bepaalde prikkels uit de omgeving. Ook wel uitlokkers genoemd. Uitlokkers zijn bijvoorbeeld hormoonveranderingen, te weinig slaap, stress en bepaalde voedingsmiddelen. De gevoeligheid voor deze uitlokkers is deels ook bepaald door je genen. Je hebt dan ook een grotere kans op migraine wanneer het al binnen de familie
voorkomt.
Tijdens een migraineaanval ontstaat er een soort kortsluiting achterin je hersenen. Je hersencellen worden opeens heel actief en er ontstaat een verstoorde communicatie tussen de zenuwen en bloedvaten. Dit kan leiden tot een ontstekingsreactie wat resulteert in die intense hoofdpijn en andere klachten. In je hersenen is dus opeens heel veel activiteit en daardoor raken de hersencellen uitgeput.
Welke behandelingen zijn er?
De meeste mensen die last hebben van migraine nemen paracetamol of aspirine, maar meestal is dat niet genoeg en kun je beter switchen naar ibuprofen. Toch kun je juist meer hoofdpijn krijgen als je te veel pijnstillers gebruikt. Neem je meer dan 2 dagen per week een van deze pijnstillers in, neem dan contact op met je huisarts. Migrainebehandelingen kunnen worden opgedeeld in twee categorieën: acute behandelingen en preventieve behandelingen.
Bij een acute behandeling gebruik je specifiek voorgeschreven medicijnen als triptanen om de migraine tegen te gaan. Je neemt dit zodra de migraineaanval begint. Doe dit dan ook direct, omdat je dan de hoofdpijnaanval nog kan afbreken. Triptanen werken meestal binnen 2 uur en kunnen de pijn dan redelijk goed verminderen.
Heb je vaak last van migraineaanvallen? Dan kan de huisarts je medicijnen geven die bedoeld zijn om aanvallen te voorkomen (preventieve medicatie). Deze kunnen er ook voor zorgen dat de aanval minder lang duurt en minder heftig is. Naast traditionele methoden zijn er ook innovatieve behandelingen beschikbaar, zoals botox migraine.
Door een paar prikjes in de spieren van je voorhoofd te zetten, kan de spierspanning die bijdraagt aan migraineaanvallen worden verminderd. Dit leidt vaak tot een lagere frequentie, duur en intensiteit van de aanvallen. Voor deze gespecialiseerde behandeling kun je terecht bij experts, zoals bij The Body Clinic.
Wat kan ik zelf doen?
Als je last hebt van migraine, is het belangrijk om goed inzicht te krijgen in jouw triggers. Houd bijvoorbeeld een dagboek bij waarin je opschrijft wanneer een aanval plaatsvindt en welke factoren mogelijk een rol speelden. Op basis hiervan kun je aanpassingen maken in je levensstijl. Denk aan het slapen en eten op regelmatige tijden, genoeg beweging en stressmanagement.
Deel dit artikel:
Meer lezen?
