Dit zijn de verschillende fasen van een migraine aanval
Dinsdag 10 december 2024 om 11:43
Wanneer men het over een migraine aanval heeft, wordt al snel gesproken over hevige hoofdpijn. Migraine is echter meer dan dat, het behoort tot de hersenaandoeningen. In Nederland hebben zo’n twee miljoen mensen hiermee te maken.
Vrouwen hebben vaker last van een migraine aanval dan mannen, wat samenhangt met de mogelijke triggers van zo’n aanval. Onderzoek wijst uit dat onder meer hormonale schommelingen een migraine aanval op gang kunnen helpen. Bij vrouwen komen deze hormonale schommelingen vaker voor, bijvoorbeeld tijdens de menstruatie en in de overgang. Ook een overgevoeligheid voor sommige voedingsmiddelen kan de aanleiding tot een migraine aanval zijn.
Een migraine aanval bestaat uit verschillende fasen. In dit artikel zetten we deze fasen voor je op een rijtje. Houd er rekening mee dat niet iedereen elke fase doorloopt bij een migraine aanval. Het kunnen er dus minder zijn!

Migraine aanval start met een waarschuwingsfase
De klachten bij migraine kunnen voor het eerst opspelen tijdens de waarschuwingsfase. Je herkent het aan een verminderd zicht, aan overgevoeligheid voor licht of geluid en bijvoorbeeld aan een misselijk gevoel. De klachten waarmee een migraine aanval gepaard gaat, kunnen van persoon tot persoon verschillen.
Na een waarschuwingsfase volgt een aurafase. Deze fase komt niet altijd voor. Het is de fase die gepaard gaat met het zien van schitteringen of bijvoorbeeld lichtflitsen. Je ziet vaak wazig, voelt je slap en ervaart een doof gevoel. Het kan gepaard gaan met moeite met praten. Waar de één hier vijf minuten last van heeft, kan deze fase bij anderen langer dan een uur aanhouden.
Hoofdpijnfase gevolgd door het herstel
De verschillende klachten die horen bij een migraine aanval resulteren uiteindelijk in de hoofdpijnfase. Het is geen normale hoofdpijn, maar vaak een sterk kloppend gevoel. Dat gevoel kun je rond de ogen, het voorhoofd en bijvoorbeeld bij je slaap ervaren. In veel gevallen is de pijn aan de ene kant van het hoofd heviger dan aan de andere kant. Ook een gevoel van misselijkheid is iets dat bij deze fase hoort.
Na de hoofdpijnfase volgt de herstelfase. Deze fase gaat vaak gepaard met een gevoel van vermoeidheid. Dat is niet gek, daar een migraine aanval ontzettend veel energie vergt. Het kost je moeite je langdurig te concentreren en ook het verwerken van informatie duurt langer in deze fase. Symptomen die bij deze fase voorkomen zijn duizeligheid, vermoeidheid, verwarring en bijvoorbeeld gevoeligheid voor geluiden.
Deel dit artikel:
Meer lezen?
