Hoe bereid je je voor op een dry needling behandeling?
Donderdag 18 juli 2024 om 11:40

Een dry needling behandeling kan helpen bij pijnlijke of stijve spieren. Hierbij brengt een fysiotherapeut met behulp van een speciale techniek een kleine naald aan in je spier, die hierna snel ontspant. Wanneer je voor het eerst zo’n behandeling ondergaat, kan dat best spannend zijn. Want wat kan je eigenlijk verwachten, en hoe bereid je je hierop voor? We vertellen je er meer over.

Dit is dry needling

Bij dry needling wordt een kleine en dunne acupunctuurnaald in je spier gebracht, waardoor deze kort wordt geprikkeld. Bij de behandeling wordt geen vloeistof gebruikt, wat de reden is dat het ‘dry’ needling heet. 

De fysiotherapeut zoekt naar zogeheten triggerpoints: een drukpijnlijke plek in de spier. Door met de naald op dit punt te prikken, wordt zo’n triggerpoint tijdelijk uitgeschakeld waardoor hij snel ontspant.

Dry needling verschilt van acupunctuur. Bij acupunctuur worden namelijk vaak oppervlakkig meerdere naalden in je huid gebracht, die daar enige tijd blijven zitten. De naald gaat dan niet in je spier. Bij dry needling wordt er maar één naald tegelijkertijd gebruikt, welke dieper wordt aangebracht. Beide behandelingen hebben dan ook een andere werking: een acupuncturist probeert de energiedoorstroming in bepaalde delen van het lichaam te herstellen, waar het doel van dry needling is om pijnlijke triggerpoints uit te schakelen en je spieren te laten ontspannen.

Doet de behandeling pijn?

Je voelt het nauwelijks als de fysiotherapeut het naaldje inbrengt. Zodra de naald in je spier komt, kan dit soms wel een beetje gevoelig zijn. De spier spant zich namelijk even kort aan, wat een kramp gevoel geeft. Dit wordt ook wel een ‘twitch’ genoemd. Na een paar seconden verdwijnt deze kramp weer en zul je waarschijnlijk direct het effect merken. Hoe gevoelig de twitch wordt ervaren, verschilt per persoon.

Na de behandeling is het mogelijk dat je spier wat beurs aanvoelt. Dit is meestal van korte duur. De fysiotherapeut zal oefeningen en adviezen meegeven die je na de behandeling kunt doen, of je kunt hiernaar vragen. Als je gehinderd wordt door de pijn, kan je na de behandeling eventueel een pijnstiller zoals paracetamol of naproxen innemen.

Vier tips: zo bereid je je voor

Om het maximale uit de behandeling te halen, zijn er enkele voorbereidingen die je kunt treffen:

  1. Informeer jezelf goed
    Voordat je je eerste dry needling behandeling ondergaat, is het belangrijk om te weten wat dry needling precies is en wat je kan verwachten. Zo weet je precies waar je aan toe bent, wat spanning kan wegnemen. Door dit artikel te lezen, ben je al goed op weg! 
     
  2. Drink voldoende water
    Goede hydratatie zorgt ervoor dat je spieren en weefsels soepeler zijn en de behandeling waarschijnlijk effectiever zal zijn. Ook na de behandeling kan het verstandig zijn om genoeg water te drinken: dit helpt om eventuele vrijgekomen afvalstoffen sneller uit het lichaam te verwijderen. Dit kan bijdragen aan je herstel.
     
  3. Probeer te ontspannen
    Voor sommige mensen is het een spannend idee dat er een naald in je spier wordt gebracht. Is dit het geval? Geef dit dan aan bij je behandelaar en probeer dan voorafgaand aan de behandeling goed te ontspannen. Doe bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen voorafgaand aan de behandeling.
     
  4. Stel vragen aan je fysiotherapeut
    Wees niet bang om vragen te stellen aan de fysiotherapeut wanneer je ergens over twijfelt of onzeker over bent. Als je weet waar je aan toe bent en geen vragen meer hebt, kan dit je geruststellen.

Optimaal voorbereid

Onderga je voor de eerste keer een dry needling behandeling? Dan zal dit misschien spannend zijn. Maar geen zorgen: een gekwalificeerde en ervaren behandelaar weet precies wat hij of zij doet en zal je ook goed begeleiden hierin. Met de juiste voorbereiding en door goed te ontspannen, zal het waarschijnlijk reuze meevallen. Vooral als je na de behandeling direct effect merkt, zal je die spanning de volgende keer snel weer vergeten.


Deel dit artikel:


Meer lezen?

Bekijk het fysiotherapie blog »

© copyright 2025 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF