8 manieren om blessures te verhelpen of om te voorkomen dat je ze krijgt
Vrijdag 9 juni 2023 om 11:02
Lichamelijke klachten en blessures kunnen het dagelijks leven sterk beïnvloeden. Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je klachten krijgt. Of om te herstellen als je toch een keer ergens last van hebt. Hieronder vind je een aantal tips om je lichamelijke gezondheid op peil te houden en het herstel bij klachten een handje te helpen.
- Houd je lichaam in beweging. Regelmatige lichaamsbeweging is belangrijk voor de gezondheid van je spieren en gewrichten en het houdt je lichaam in goede conditie. Je verbetert daarmee de beweeglijkheid, coördinatie, uithoudingsvermogen (conditie) en de kracht van je spieren. Het helpt ook om (over)gewicht en stress te verminderen. Beide factoren kunnen immers bijdragen aan het ontstaan van blessures. Zorg voor een evenwichtig bewegingspatroon hebt met aandacht voor conditie en spierkracht.
- Vermijd overbelastingen neem voldoende rust. Overbelasting is een veelvoorkomende oorzaak van blessures. Het is belangrijk om de belasting tijdens je oefeningen of trainingen geleidelijk op te bouwen. Pak dus niet ineens te zware gewichten in de sportschool en ga ook niet direct een marathon lopen. Neem voldoende rust om van je trainingen te herstellen.
- Doe een warming-up en cooling-down. Voordat je begint met een training of inspanning, is het verstandig om 5 tot 10 minuten te besteden aan een warming-up. Hiermee bereid je je lijf voor op wat komen gaat. Zit de training er op? Neem dan wat tijd om het lichaam weer tot rust te brengen. Dit kan door bijvoorbeeld een wandeling te maken of gerichte oefeningen te doen.
- Slaap genoeg. Slaap is belangrijk om te herstellen van alle dagelijkse bezigheden en trainingen. Het is aanbevolen om elke nacht 7 tot 9 uur te slapen. Een gebrek aan slaap kan leiden tot vermoeidheid en verhoogt het risico op blessures.
- Eet gezond. Gezonde voeding is belangrijk voor het herstel en de gezondheid van je lichaam. Eet voedsel dat rijk is aan goede voedingsstoffen zoals in groenten, fruit, volkoren producten en eiwitrijke maaltijden. Drink ook voldoende water. Eet zo min mogelijk (sterk) bewerkt voedsel en eten dat rijk is aan transvetten en suikers Dit kan leiden tot gewichtstoename en andere gezondheidsproblemen.
- Vermijd overmatige en langdurige stress. Chronische stress kan leiden tot lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, spierpijn en slapeloosheid. Probeer stress te vermijden of te verminderen door ontspanningstechnieken te gebruiken. Denk hierbij aan meditatie, yoga of door gewoon even te ontspannen door een boek te lezen of naar muziek te luisteren.
- Luister naar je lichaam. Jouw lichaam geeft zelf meestal heel goed aan als er iets mis is of verkeerd dreigt te gaan. Je krijgt pijn, bent erg vermoeid of herstelt minder goed van een inspanning. Negeer deze signalen niet en onderneem op tijd actie.
- Schakel hulp in. Hoewel het lichaam veel problemen zelf kan oplossen, is hulp van een professional soms nodig. Neem contact op met een arts, fysiotherapeut, diëtist, psycholoog etc. als de klachten aanhouden en je hulp nodig hebt. Wacht hier niet te lang mee. Zo voorkom je dat klachten verergeren.
Deel dit artikel:
Meer lezen?
