Wat is een blauwe plek?
Maandag 4 november 2019 om 16:37

Een blauwe plek krijgen we allemaal weleens. Meestal is dit het gevolg van het stoten van je lichaam. Maar wat is een blauwe plek nu eigenlijk? We leggen het voor je uit.

Wanneer je jezelf stoot kunnen verschillende structuren in je lichaam beschadigd raken. Denk bijvoorbeeld aan de huid zelf, onderhuids weefsel, spieren en botten. Bij een beschadiging ontstaat er een bloeduitstorting. Kleine bloedvaatjes op de plaats waar je je gestoten hebt springen dan open en veroorzaken een onderhuidse bloeding of kneuzing. Een bloeduitstorting wordt ook wel een hematoom genoemd.

De onderhuidse bloeding leidt tot een blauwe of paars gekleurde plek die op de huid te zien is. Meestal verdwijnt deze plek weer na enkele dagen tot een aantal weken. Soms zie je de blauwe plek gedurende de dagen naar beneden zakken. Dit komt omdat de bloeding door de zwaartekracht naar beneden zakt.

Een blauwe plek is meestal gevoelig als je er op drukt. Dit komt omdat op de plaats van de blauwe plek een beschadiging zit. Het is alsof je op een wond drukt, maar dan onder de huid.

In sommige gevallen kan een blauwe plek of kneuzing na een aantal weken nog steeds gevoelig zijn. Is er sprake geweest van een spierkneuzing? Dan kan door myositis ossificans botvorming optreden in de spier en voor klachten zorgen.

Als je vaak grote blauwe plekken hebt en je niet meer weet wat de oorzaak hiervan is, dan is het verstandig even contact op te nemen met de huisarts. De huisarts kan dan onderzoeken wat er aan de hand is en indien nodig een behandeling voorschrijven of je doorverwijzen naar een specialist.


Deel dit artikel:


Meer lezen?

Bekijk het fysiotherapie blog »

© copyright 2025 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF