Spieren
Skeletspieren
De mens heeft verschillende soorten spieren die er voor zorgen dat we lichaamsdelen en organen kunnen bewegen. In totaal meer dan 600. Maar wat is een spier precies en waaruit zijn spieren opgebouwd?

Willekeurige en onwillekeurige spieren
Er kan een verdeling worden gemaakt in willekeurige en onwillekeurige spieren. Onder de willekeurige spieren vallen de skeletspieren. Deze kunnen we bewust aanspannen waardoor we gewrichten kunnen bewegen of stabiliseren. Voor onwillekeurige spieren geldt dat niet. Voorbeelden van onwillekeurige spieren zijn de spieren in de maag en darmen. Maar ook de hartspier is een onwillekeurige spier.
Skeletspieren
Binnen de fysiotherapie zijn met name skeletspieren belangrijk. Deze zorgen er namelijk voor dat we alledaagse handelingen als lopen, huishoudelijke taken en sporten kunnen uitvoeren. Maar helpen ook om een bepaalde houding (langdurig) vast te houden.
Een skeletspier is opgebouwd uit een groot aantal spiervezels dat van de ene pees naar de andere loopt. De sarcomeren binnen een spiervezel hebben de mogelijkheid om in elkaar te schuiven en daarmee te verkorten. Dit gebeurt wanneer we een spier aanspannen. Een aangespannen spier wordt daardoor dikker. Hoe meer kracht een spier levert, hoe meer spiervezels in elkaar schuiven. Wanneer de spier ontspant dan schuiven de spiervezels weer uit elkaar en wordt hij weer langer en slanker.
In de spier liggen ook bloedvaten die zorgen dat de spier voldoende zuurstof en voedingsstoffen krijgt. Daarnaast zorgen de uiteinden van de zenuwen ervoor dat de spier het signaal krijgt om aan te spannen of te ontspannen.
Bindweefsel van de spieren
Meerdere lagen van sterk bindweefsel houden de spiervezels bijelkaar. Deze lagen zijn:
- Het endomysium, dat om elke afzonderlijke spiervezel ligt.
- Het perimysium dat om een bundel spiervezels ligt.
- Het epimysium dat om de gehele spier ligt.
Al het bindweefsel van de spier komt aan de uiteinden van de spier samen en vormt de pezen.
Type spiervezels
Hoewel spieren op het eerste gezicht misschien sterk op elkaar lijken, zijn er toch verschillende type spiervezels te onderscheiden. Zo zijn er spieren die een goed uithoudingsvermogen moeten bezitten omdat zij bijvoorbeeld langdurig belast worden. Dit zijn de type I spiervezels. Spieren die krachtiger en explosiever zijn bestaan uit type IIb vezels. Het type IIa zit er een beetje tussenin.
Er bestaat meestal een mix van typen spiervezels. Hoe de verhouding tussen deze spiervezels is, is per persoon verschillend. De samenstelling hangt onder andere af van de spier, de getraindheid en genetische factoren.
De spieren danken hun naam vaak aan bijvoorbeeld hun functie, de ligging, de lengte of vorm. Deze namen worden dan meestal in het Latijn weergegeven.
Deel dit artikel:
Gerelateerde onderwerpen
- Achillespees
- Anatomie van de botten
- Anatomie van de buikspieren
- Anatomie van de hand
- Anatomie van de pols
- Anatomie van de voet
- Anatomie van de wervelkolom
- Anatomie van het bovenbeen
- Artrose
- Bekkenbodemspieren
- Bindweefsel
- Centraal zenuwstelsel
- Dermatomen
- Gewricht
- Gewrichtsbanden
- Gewrichtskapsel
- Gewrichtsvloeistof
- Grote teen
- Hamstrings
- Huid
- Kraakbeen
- Longen
- Monnikskapspier
- Motorische zenuw
- Perifeer zenuwstelsel
- Pezen
- Proprioceptie
- Rotator cuff
- Sensorische zenuw
- SI-gewricht
- Slijmbeurs
- Subscapularis
- Triggerpoints
- Tussenwervelschijf
- Zenuwstelsel
Bekijk hier alle onderwerpen.



Op zoek naar een fysio?
Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!
Fysiotherapie in de buurt ยป