Kraakbeen
Gewrichtskraakbeen
Kraakbeen is een vorm van bindweefsel met speciale kenmerken. Meestal wordt bij kraakbeen aan het kraakbeen in gewrichten gedacht. Maar in het lichaam zitten echter verschillende soorten kraakbeen. De oorschelp, het puntje van de neus en het strottenhoofd zijn bijvoorbeeld ook van kraakbeen. In dit artikel zullen we het vooral hebben over het kraakbeen in gewrichten.

Het kraakbeen in gewrichten is het laagje op de botuiteinden die in een gewricht samenkomen. Samen met de gewrichtsvloeistof zorgt dit laagje ervoor dat de botten soepel over elkaar heen glijden.
Ontwikkeling van kraakbeen
Het kraakbeen wordt in de jaren van groei aangemaakt. De hoeveelheid belasting tijdens de groei bepaalt de dikte van het kraakbeen voor de rest van het leven. Het is dus van belang om tijdens de groei het kraakbeen te belasten door te bewegen en sporten. Kraakbeen kan enkele millimeters tot ruim een halve centimeter dik worden.
Functies van het kraakbeen
Kraakbeen heeft verschillende functies zoals:
- Wrijving verminderen tussen de botuiteinden.
- Drukbelasting verdelen over het gehele bot (schokabsorptie).
- Bescherming van de botuiteinden.
Kraakbeen is veerkrachtig en in staat te vervormen. Na belasting neemt het kraakbeen de oorspronkelijke vorm weer aan. Zoals de werking van een spons. Door deze eigenschappen is kraakbeen uitermate geschikt om drukkrachten op het gewricht op te vangen.
Kraakbeen bestaat voor een groot deel uit water, dit zorgt voor het vormherstellend vermogen. Kraakbeen is niet voorzien van bloedvaten, lymfevaten en zenuwvezels. Dit maakt dat het bij beschadiging niet meer kan herstellen. Doorbloeding is immers essentieel voor herstel van beschadigd weefsel. Het kraakbeen gaat gedurende het leven in kwaliteit en dikte achteruit, er is dan sprake van artrose.
Voeding van kraakbeen
Kraakbeen heeft geen doorbloeding maar kan wel door belasting (druk) voorzien worden van voedingsstoffen. Door belasting zakt het kraakbeen in waardoor afvalstoffen uit het kraakbeen worden gedrukt. Bij ontlasting van het kraakbeen, ontstaat weer ruimte om water, zuurstof en voedingsstoffen op te nemen. Het is dus van belang om kraakbeen te belasten en te ontlasten. Zodoende haalt het kraakbeen de voedingsstoffen uit de gewrichtsvloeistof. Door beweging van de gewrichten ververst de vloeistof steeds opnieuw.
Het is van belang om te blijven bewegen, ook bij beschadiging van het kraakbeen. Bewegen voorkomt achteruitgang van het resterende gezonde kraakbeen.
Heb je pijn bij bewegen door beschadigd kraakbeen? Neem dan contact op met een fysiotherapeut bij jou in de buurt voor advies.
Deel dit artikel:
Gerelateerde onderwerpen
- Achillespees
- Anatomie van de botten
- Anatomie van de buikspieren
- Anatomie van de hand
- Anatomie van de pols
- Anatomie van de voet
- Anatomie van de wervelkolom
- Anatomie van het bovenbeen
- Artrose
- Bekkenbodemspieren
- Bindweefsel
- Centraal zenuwstelsel
- Dermatomen
- Gewricht
- Gewrichtsbanden
- Gewrichtskapsel
- Gewrichtsvloeistof
- Grote teen
- Hamstrings
- Huid
- Longen
- Monnikskapspier
- Motorische zenuw
- Perifeer zenuwstelsel
- Pezen
- Proprioceptie
- Rotator cuff
- Sensorische zenuw
- SI-gewricht
- Slijmbeurs
- Spieren
- Subscapularis
- Triggerpoints
- Tussenwervelschijf
- Zenuwstelsel
Bekijk hier alle onderwerpen.


Op zoek naar een fysio?
Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!
Fysiotherapie in de buurt »