Gewricht
Een gewricht is een verbinding tussen twee of meerdere botstukken, waarin beweging mogelijk is.

Er zijn drie verschillende soorten gewrichten:
Fibreus gewricht
Bij een fibreus gewricht zijn twee botstukken door middel van bindweefsel met elkaar verbonden. Deze zijn o.a. te vinden tussen het scheenbeen en het kuitbeen.
Cartilagineus gewricht
Een cartilagineus gewricht wordt met kraakbeen bij elkaar gehouden. Een voorbeeld hiervan is de verbinding tussen het borstbeen en het zogenoemd zwaardstuk onderaan het borstbeen.
Synoviaal gewricht
Bij een synoviaal gewricht zijn de botstukken door een met vloeistof gevulde gewrichtsholte van elkaar gescheiden. Deze holte wordt veroorzaakt doordat het gewricht omgeven is door een gewrichtskapsel. Voorbeelden van synoviale gewrichten zijn:
- Knie
- Heup
- Elleboog
- Etc.
Bouw van een synoviaal gewricht
Synoviale gewrichten zijn de meest voorkomende en meest ingewikkelde gewrichten van het lichaam. De vloeistof (synovia) in de gewrichtsholte en het kraakbeen zorgen ervoor dat bewegingen soepel verlopen. Een synoviaal gewricht bestaat altijd uit een gewrichtskop en een gewrichtskom die, in meer of mindere mate, op elkaar passen. De bouw van deze kop en kom bepalen voor een groot gedeelte de stabiliteit van het gewricht. De kop en kom zijn bedekt met kraakbeen. Naast de bouw van de kop en kom wordt het gewricht bij elkaar gehouden en gestabiliseerd door het gewrichtskapsel, gewrichtsbanden, spieren en pezen
Een synoviaal gewricht kan bestaan uit twee botstukken (= enkelvoudig gewricht), meerdere botstukken (= meervoudig gewricht) of uit botstukken en nog andere structuren zoals een meniscus (= complex gewricht).
Verschillende soorten synoviale gewrichten
Daarnaast wordt een synoviaal gewricht nog onderverdeeld in verschillende soorten:
- Scharniergewricht.
Bij een scharniergewricht is er één bewegingsrichting zoals bij een scharnier. Bijvoorbeeld als bij het ellebooggewricht. - Rolgewricht.
Bij een rolgewricht is er slechts één beweging mogelijk en dat is rollen. Bijvoorbeeld het gewricht tussen het spaakbeen en de ellepijp. - Zadelgewricht.
Een zadelgewricht is vernoemd naar de vorm van de botstukken die een zadelvorm hebben. Zoals bij de overgang van een middenhandsbeentje naar handwortelbeentje. Beweging in dit gewricht is mogelijk om twee assen. - Eigewricht
Een eigewricht heeft de vorm van een ellips, denk hierbij aan het polsgewricht. Net als bij het zadelgewricht is er beweging mogelijk om twee assen. - Kogelgewricht.
Bij een kogelgewricht is er beweging mogelijk om drie assen waardoor het gewricht ook om de eigen as kan draaien. Bijvoorbeeld zoals bij het schouder- en heupgewricht.
Deel dit artikel:
Gerelateerde onderwerpen
- Achillespees
- Anatomie van de botten
- Anatomie van de buikspieren
- Anatomie van de hand
- Anatomie van de pols
- Anatomie van de voet
- Anatomie van de wervelkolom
- Anatomie van het bovenbeen
- Artrose
- Bekkenbodemspieren
- Bindweefsel
- Centraal zenuwstelsel
- Dermatomen
- Gewrichtsbanden
- Gewrichtskapsel
- Gewrichtsvloeistof
- Grote teen
- Hamstrings
- Huid
- Kraakbeen
- Longen
- Monnikskapspier
- Motorische zenuw
- Perifeer zenuwstelsel
- Pezen
- Proprioceptie
- Rotator cuff
- Sensorische zenuw
- SI-gewricht
- Slijmbeurs
- Spieren
- Subscapularis
- Triggerpoints
- Tussenwervelschijf
- Zenuwstelsel
Bekijk hier alle onderwerpen.




Op zoek naar een fysio?
Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!
Fysiotherapie in de buurt ยป