Bindweefsel

Bindweefsel is weefsel dat bestaat uit vezels die krachten van het bewegen opvangen. Het zijn steunweefsels. Het komt er op neer dat al het weefsel in het lichaam bindweefsel bevatten.


Structuren die vallen onder bindweefsel zijn bijvoorbeeld botten, kraakbeen, gewrichtsbanden, gewrichtskapsel, spieren, pezen, zenuwweefsels, bloedvaten, huid en littekens.

Eigenschappen

Bindweefsel heeft de eigenschap om verschillende cellen aan te maken. De functie van deze cellen zijn specifiek gericht op de eisen die aan het weefsel gesteld worden. Bindweefsel kent verschillende cellen met onderscheidende functies. Twee belangrijke cellen voor het bewegingsapparaat zijn collageencellen en elastische cellen.

Hoe meer collageencellen, hoe stugger het bindweefsel. Als er meer elastische cellen aanwezig zijn, dan kan er meer beweging plaatsvinden. Bloedvaten bevatten veel elastische cellen. Daardoor zijn ze erg flexibel en beweeglijk. De functieverschillen tussen een spier en pees zit vooral in het verschil in de verhouding van collageen- en elastische cellen.

Bindweefsel heeft de eigenschap zich aan te passen aan de gevraagde belasting. Een spier die je vaker gebruikt zal sterker worden, het tegenovergestelde gebeurt ook. Er is dagelijks afbraak van weefsel maar ook direct weer nieuwvorming. Dit is erg nuttig. Voornamelijk in de groei, maar ook tijdens trainingen.

Functie van het bindweefsel

Tijdens een periode waarin minder of niet bewogen wordt, valt de prikkel weg die zorgt voor weefselvorming en overheerst afbraak. Hierdoor neemt de kwaliteit van het bindweefsel af en wordt het weefsel zwakker. Dit gebeurt bijvoorbeeld door ziekte, een blessure of wanneer minder getraind of bewogen wordt dan normaal.

Duidelijk is dat bindweefsel zich aanpast aan de belasting die gevraagd wordt. Desondanks kan bindweefsel van skelet, spieren of huid, onder invloed van zware belasting, beschadigd raken. Beschadigde weefsels, zoals een gebroken bot of spierscheur kunnen zichzelf repareren door nieuwe bindweefselcellen te vormen. Deze nieuwvorming is belangrijk voor het herstel van blessures. De nieuwgevormde cellen, zijn nog algemene bindweefselcellen. Als de wond volledig is gevuld met deze cellen, dan passen de cellen zich aan de gevraagde functie en belastingseisen aan. Dit gebeurt onder invloed van beweging. De oorspronkelijke structuur herstelt echter nooit voor 100%, het blijft een reparatie.

Revalidatie

Vorming en verandering van (nieuw) weefsel speelt een cruciale rol in revalidatie. Dat betekent: op het juiste moment de juiste belasting aanbieden en voldoende hersteltijd nemen. Dit zorgt ervoor dat zoveel mogelijk cellen zich aanpassen aan de gevraagde belasting. Deze aanpassing kan meer dan een jaar duren. Een goed voorbeeld hierbij is de voorste-kruisband reconstructie in de knie. Hierbij wordt peesweefsel gebruikt dat zich gedurende de revalidatie aanpast tot een nieuwe gewrichtsband. Deze verandering in weefseltype duurt een tot twee jaar.

Vind een fysiotherapeut die je kan helpen bij jouw revalidatie.


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Anatomie

Bekijk hier alle onderwerpen.

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF