MRI-scan
Magnetic Resonance Imaging

De afkorting MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. Bij deze beeldvormende techniek brengt een scanner de gewrichten, spieren, pezen, zenuwen, hersenen en organen in beeld. Dit gebeurt door een serie van doorsnedefoto's (plakjes) te maken. Door telkens een ander plakje te scannen krijg je een compleet beeld van het lichaam(sdeel).

mri scanner


Een sterk magnetisch veld, in combinatie met radiogolven, zorgt ervoor dat de verschillende weefsels van het lichaam duidelijk afgebeeld worden. Goed om te weten is dat het hierbij gaat om niet-schadelijke straling.

Door het afwisselend trillen (resonantie) van waterstofdeeltjes vormt het apparaat een beeld van het weefsel. Hoe meer water een bepaald orgaan of lichaamsdeel bevat, hoe witter de afbeelding. Een orgaan zoals de longen, dat weinig tot geen vocht bevat, kleurt zwart.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt de patiënt op een smal bed dat de MRI-scanner inschuift. De scanner heeft de vorm van een nauwe tunnel. Voor mensen die niet goed tegen krappe ruimtes kunnen (claustrofobie), of mensen met (ernstig) overgewicht, kan dit problemen opleveren. Voor deze mensen is er ook een open MRI-scanner, die neemt deze problemen weg.

Eenmaal in de tunnel is het belangrijk om stil te blijven liggen, anders zijn de beelden niet scherp. De scanner zelf maakt veel lawaai, een koptelefoon met muziek en oordopjes dempen dit geluid. De patiënt krijgt een belletje in de hand dat kan worden gebruikt indien nodig. Degene die de MRI-scan maakt, zit in een andere ruimte maar kan met de patiënt communiceren via een microfoon.

Wel en niet meenemen tijdens een MRI

Omdat er een sterk magnetisch veld in en rond de scanner aanwezig is, mogen geen metalen voorwerpen in de buurt komen. Denk aan piercings, sieraden, ritsen en knopen. Draag dus makkelijk zittende kleding die geen metaal bevat. Er is altijd metaalvrije kleding aanwezig. Vraag hier dus gerust naar voor je de MRI-scanner ingaat.

Ook met bijvoorbeeld een pacemaker of metaalsplinter in het oog, kan men niet in de MRI-scanner. Een eventuele zwangerschap kan het maken van een MRI-scan in de weg staan. Het is dus belangrijk hier van tevoren goed over na te denken. Voordat de scan gemaakt wordt, moet een vragenlijst worden ingevuld om te kijken of iemand de MRI-scanner in mag.

Uitslag van de MRI-scan

Vrijwel alle weefsels van het lichaam zijn te onderzoeken met een MRI-scan. Dit in tegenstelling tot een röntgenfoto. Na het maken van de scan staan de afbeeldingen op de computer. Daar kan stapsgewijs door het lichaam heen gelopen worden om te kijken waar het probleem zit.

Aandoeningen die goed zichtbaar zijn op een MRI-scan, zijn bijvoorbeeld:

  • Scheuren van de kruisbanden of meniscus van de knie
  • Spierscheuringen
  • Hernia's
  • Ontstekingen van de darm
  • Problemen in de hersenen

Hoe lang duurt een MRI?

Het maken van een MRI-scan duurt normaal gesproken tussen de 15 en 45 minuten. Afhankelijk van de hoeveelheid beelden. Het duurt langer wanneer een groter gebied gescand wordt. Het is niet nodig voor dit onderzoek nuchter te zijn. Een radioloog bekijkt de beelden en maakt hier een verslag van. De uitslag wordt later bekend gemaakt via de behandelend arts.

MRI


Deel dit artikel:



Gerelateerde onderwerpen

Aanvullend onderzoek

Bekijk hier alle onderwerpen.

mri scanner

Op zoek naar een fysio?

Fysiotherapie
Hierhebikpijn.nl biedt een uitgebreid overzicht van fysiotherapie praktijken in Nederland. Neem een kijkje en maak direct een afspraak!

Fysiotherapie in de buurt »

© copyright 2024 Hierhebikpijn.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   ontwerp: SWiF